Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

3 bit

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masa krówkowa 500 g
herbatniki 50 szt
ciastka 25 szt
śmietana 30% 400 ml
fix do śmietany 2 op
czekolada mleczna 70 g
mleko 500 ml
cukier 120 g
żółtko jajek 2 szt
mąka ziemniaczana 3 łyzki
mąka pszenna 3 łyzki
masło 180 g

Przepis i sposób przygotowania na: 3 bit

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

UWAGA :

PRZEPIS JEST NA DUŻĄ BLACHĘ.

ŚMIAŁO MOŻNA PRZYRZĄDZIĆ NA MNIEJSZEJ I SKŁADNIKI ZMNIEJSZYĆ O POŁOWĘ.



MASA BUDYNIOWA :

1,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem.

Resztę mleka mieszamy z żółtkami i przesianą mąką ziemniaczaną i pszenną.

Dodajemy do gotującego się mleka i bardzo szybko i dokładnie mieszamy , uważając by nie powstały grudki.
Gotujemy ok. 1 min, aż masa budyniowa zrobi się gęsta.

Zostawiamy do ostygnięcia.

Masło ucieramy na puszystą masę.

Cały czas miksując dodajemy przestudzony budyń.

Masę krówkową zanurzamy we wrzątku na kilka minut – sprawi to , że będzie się lepiej rozsmarowywać.

CAŁOŚĆ :

Dno blachy wykładamy herbatnikami.

Rozsmarowujemy ciepłą krówkę.

Przykrywamy warstwą ciastek - krakersów.

Pokrywamy masą budyniową.

Przykrywamy resztą herbatników.

Śmietanę kremówkę ubijamy ze śmietanfixem.

Pokrywamy warstwę herbatnikową a na sam wierzch ścieramy czekoladę.

Wkładamy do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na noc )

Zajadamy!

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 11.03.2014 19:55
lubię to ciasto :)
Ania84 11.03.2014 12:05
obłędne ciacho!
wyattearp 11.03.2014 11:28
pychotka mniam mniam
Milka100 11.03.2014 10:38
smaczny 3 bitt
monisia1977 11.03.2014 06:52
fajnie wygląda
Romanowka 11.03.2014 06:37
bardzo smaczne ciasto
eMMe 10.03.2014 23:52
Bardzo lubię 3bita:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak