Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pieczony łosoś na frytkach marchewkowych z ketchupem paprykowym

5.0
(21)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z łososia 160 g
marchew 2 szt. (duże)
papryka czerwona 1 szt.
przecier pomidorowy 1/2 łyżeczki (bez soli)
starta skórka z cytryny 1 ćwiartka
cytryna 1 ćwiartka
oliwa 1/2 łyżki
tymianek 5 gałązek
Pieprz czarny Prymat w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony łosoś na frytkach marchewkowych z ketchupem paprykowym

Łososia i tymianek zawijamy w folię do pieczenia i pieczemy przez 20 minut w 180˚C. Marchew obieramy i parujemy do momentu, aż trochę zmięknie. Kroimy ja na grube frytki, przekładamy na blachę do pieczenia i zapiekamy w temperaturze 180˚C około 30 minut. Paprykę wykładamy na blachę do pieczenia i pieczemy w temperaturze 200˚C, aż skórka niemal w całości zrobi się czarna. Wówczas wyciągamy ją i przekładamy do miski, po czym szczelnie owijamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia. Gdy papryka wystygnie, usuwamy gniazda nasienne i obieramy ze skórki. przekładamy do blendera, dodajemy skórkę i sok z cytryny, oliwę, przecier pomidorowy i doprawiamy pieprzem, po czym rozdrabniamy do uzyskania konsystencji pasty.

 

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justi2401 20.02.2018 17:49
Już na sam widok tego dania burczy mi w brzuchu :)
Bożena Matuszczyk 20.02.2018 00:06
Danie musi być pyszne.Kusi swoim smakiem i wyglądem.;)
Jagódka17
Jagódka17 19.02.2018 17:59
genialne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak