Przepis i sposób przygotowania na: Ananasek z czekoladą pod kokosową chmurką
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Zmiksować. Suche składniki przesiać przez sito i połączyć z masą za pomocą łyżki. Piec 20 min w 170 °C. Biszkopt przecinamy na pół, dolny blat lekko nasączamy sokiem z ananasa, a z górnego wykrajamy krążki za pomocą literatki .
2. Ananasa kroimy w małą kostkę i układamy na biszkopcie zalewamy dobrze tężejącą galaretką.
3. Masa śmietankowa: Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, tężejącą połączyć z masą. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, połączyć z masą. Wylać na ciasto zostawiając 3 łyżki na górę.
4. Wykrojone biszkopty nasączamy w soku z ananasa i układamy na masie. Smarujemy masą.
5. Margarynę rozpuścić, dodać cukier i kokos. Podprażamy na lekko złoty kolor. Posypujemy ciasto.