Przepis i sposób przygotowania na: Bitki z szynki w sosie własnym
Pyszny, prosty tradycyjny obiad to bitki z szynki, sos, ziemniaczki i surówka. Najpierw mięso wieprzowe doprawiamy, potem obsmażamy, aby włókna się ścięły i żeby zamknąć sos w środku, a potem dusimy. Smak tego dania pochodzi z mięsa, cebuli i przypraw, które długo duszone tworzą apetyczny sos.
Kroki postępowania
Szynkę wieprzową pokroić w plastry. Oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem.
![Krok 1 - Bitki z szynki w sosie własnym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/bitki-z-szynki-w-sosie-wlasnym1-2.jpg)
Rozbić tłuczkiem do mięsa.
![Krok 2 - Bitki z szynki w sosie własnym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/bitki-z-szynki-w-sosie-wlasnym2-2.jpg)
Doprawić papryką ostrą i czosnkiem (można użyć świeżego, mi zabrakło, więc dałam suszony czosnek).
![Krok 3 - Bitki z szynki w sosie własnym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/bitki-z-szynki-w-sosie-wlasnym3-2.jpg)
Mięso podsmażyć na łyżce oleju.
![Krok 4 - Bitki z szynki w sosie własnym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/bitki-z-szynki-w-sosie-wlasnym4-2.jpg)
Dodać pokrojoną dość grubo cebulę, liście laurowe i ziele angielskie.
![Krok 5 - Bitki z szynki w sosie własnym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/bitki-z-szynki-w-sosie-wlasnym5-2.jpg)
Smażyć tak długo aż na spodzie garnka zacznie lekko karmelizować się cebula i powstanie efekt jak na zdjęciu (to nam da smak i kolor sosu).
![Krok 6 - Bitki z szynki w sosie własnym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/bitki-z-szynki-w-sosie-wlasnym6-2.jpg)
Wlać 1,5 szklanki wrzątku i dusić godzinę pod przykryciem. Na koniec odkryć, aby sos się zredukował.
![Krok 7 - Bitki z szynki w sosie własnym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/bitki-z-szynki-w-sosie-wlasnym7-2.jpg)