Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Boczek z piekarnika

5.0
(44)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Prosty przepis z dokładnym opisem przygotowania na boczek z piekarnika. Możecie go przygotować na Święta, ale też sprawdzi się na co dzień jako wędlina do pieczywa. 

Składniki:

boczek surowy 1 kilogram
cebula 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarna

Marynata:

olej 3 łyżki
czosnek 2 ząbki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyżeczki
Rozmaryn suszony Prymat 1/3 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Przyprawa do mięs pieczonych To Naturalne 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek z piekarnika

- boczek z piekarnika jest łatwy i szybki do przygotowania, 

- nie rezygnuj z marynowania boczku - to najważniejszy etap, 

- wybierz ulubioną kompozycję ziół i przypraw,

Do miski wlać olej, dodać posiekany z solą i roztarty czosnek, majeranek, zioła prowansalskie, rozmaryn, przyprawę do mięs i wymieszać.

Tak przygotowaną marynatą natrzeć dokładnie boczek.

Następnie dodać ziele angielskie, liście laurowe, pokrojoną cebulę, pieprz i sól.

Wstawić boczek na noc do lodówki.

Następnie dnia, upiec go w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem, 40 minut w temperaturze 200 stopni, na funkcji termoobiegu (do miękkości mięsa).

Pod koniec zdjąć pokrywę, aby ładnie się zrumienił. Kiedy ostygnie wstawić do lodówki.

Samo przygotowanie boczku z piekarnika nie jest czasochłonne. Najpierw marynujemy mięso, a później pieczemy i gotowe! Możemy delektować się pyszną domową wędliną. 

Zobacz też inne przepisy na boczek:

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 01.01.2015 08:20
też taki robię
misia53 31.12.2014 22:40
taki po swojemu najlepszy
mirosława4 31.12.2014 15:43
smaczne mięsko nie tylko na Święta :)
Justi2401 31.12.2014 14:20
Uwielbiam! Obowiązkowo u mnie w każde Święta :)
olkaaa 31.12.2014 14:08
bardzo lubię
Joannasz3190 31.12.2014 13:11
Pyszności :)
gosia561 31.12.2014 12:40
niezłe mięso
IwonaDD 31.12.2014 12:39
rewelacja!!!!!
Betina#45 31.12.2014 12:14
Mniam! świetny ;)
mysza75 31.12.2014 11:59
jaki pyszny boczuś
Kuchnia Marty 31.12.2014 11:56
Fajny przepis! A boczuś wyszedł rewelacyjnie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak