Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Boeuf Strogonow ze schabu

4.0
(6)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Boeuf Strogonow ze schabu pyszny obiad dla całej rodziny! Podawaj z pieczywem, ryżem białym lub brązowym, makaronem krótkim lub kaszą.

Składniki:

schab 60 dag
cebula 1 sztuka
por 0,5 sztuki
śmietana 100 ml
bulion warzywny 50 ml
mąka 2 łyzki
koncentrat pomidorowy 3 łyzki
olej 4 łyżki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Boeuf Strogonow ze schabu

Strogonow ze schabu to smaczna i delikatna wersja klasycznego dania, gdzie występuje mięso wołowe. Schab jest chudym mięsem, więc strogonow z niego jest lżejszy i mniej tłusty. Oto jak zrobić to danie, jak smakuje oraz z czym najlepiej je podawać. Zapraszam! :)

Cebulę i pora pokroić drobno, zeszklić na oleju. Mięso pokroić w plastry, następnie w paseczki. Obtoczyć w mące, obsmażyć na tej samej patelni przez 4-5 minut. Przełożyć do garnka. Dodać bulion, sól i pieprz, dusić ok. 20 minut.

Wlać śmietanę i koncentrat pomidorowy. Dusić jeszcze około 5 minut.
Podawać można z kluseczkami, ziemniakami czy ryżem.

Sprawdź też inne przepisy na:

strogonow z boczniaka

strogonow z łopatki

strogonow z kurczaka z kluseczkami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margaretkaw 15.08.2013 10:45
Ciekawe rozwiązanie, nigdy nie robiłam, ale warto wypróbować z tańszym zamiennikiem wołowiny :)
SmacznaPyza 11.05.2013 20:26
Boeuf to z francuskiego wołowina więc jak może być wołowina ze schabu ?
Ewa104 11.05.2013 13:58
Strogonowa nie robi się ze schabu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak