![](/assets/images/play-video-icon.png)
![Fotografia przedstawiająca Doradca Smaku XV: Pieczony łosoś z pieczarkami portobello i bobem, odc. 38](https://pliki.doradcasmaku.pl/doradca-smaku-xv-pieczony-losos-z-portobello-i-bobem-odc-380-3.jpg)
Sezon na bób trwa od czerwca do sierpnia – wtedy właśnie możemy cieszyć się jego pysznym smakiem. Jedni uwielbiają ten wczesny, jędrny bób, a inni czekają na starsze zbiory, kiedy bób wprost rozpływa się w ustach i ma bardziej mączystą konsystencję. Obojętne, jakie są Twoje preferencje - bób zawsze trzeba odpowiednio ugotować, aby uzyskać jego idealny smak i strukturę.
To, jak długo gotować bób, zależy głównie od jego odmiany oraz osobistych preferencji. Wczesny bób gotuje się około 15 minut, podczas gdy ten starszy wymaga czasem nawet i 30 minut gotowania. Co ciekawe, niektórzy młody bób gotują dosłownie kilka minut! Najlepiej więc co kilka minut sprawdzać, jaka jest konsystencja nasionek i czy nam odpowiada.
Czas gotowania w głównej mierze wpływa na twardość bobu, ale przyprawy wpływają na smak! Co więc dodać do gotowania bobu?
Do gotowania bobu najbardziej klasycznymi przyprawami jest sól i cukier. Przyjmuje się, że na 1 kg bobu potrzeba około 2-3 litrów wody. Do tego dodaje się łyżkę soli oraz dwie łyżeczki cukru. Bób wstawia się do zimnej wody, a gdy ta się zagotuje, wtedy dodajemy przyprawy.
Co jeszcze dodać do gotowania bobu? Popularnym dodatkiem jest koperek, który najlepiej dodać pod koniec gotowania – ok. 5 minut przed końcem. Sól za to można zastąpić przyprawą uniwersalną Kucharek – nada to ciekawego smaku.
Dla większości z nas bób najlepszy jest solo! Można jeść go w całości, z łupinką, ale też sam środek. Zwykle wczesny bób ma znacznie cieńszą i miększą skórkę, przez co konsystencja jest przyjemniejsza. Starszy bób ma grubszą skórkę, co może być ciężkostrawne.
Bób można jeść samodzielnie, ale może stanowić też świetny dodatek do wielu dań - obiadów, sałatek, zapiekanek czy jako składnik past.
Bób ma około 74 kalorii w 100 gramach. To zdrowe warzywo zawierające wiele witamin, makroelementów i mikroelementów. Warto więc korzystać z czasu, kiedy bób jest dostępny w każdym warzywniaku!
POLECANE PRZEPISY
PORADY KULINARNE
Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku
DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.: