Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Jak gotować bób?

Jak gotować bób?

Sezon na bób trwa od czerwca do sierpnia – wtedy właśnie możemy cieszyć się jego pysznym smakiem. Jedni uwielbiają ten wczesny, jędrny bób, a inni czekają na starsze zbiory, kiedy bób wprost rozpływa się w ustach i ma bardziej mączystą konsystencję. Obojętne, jakie są Twoje preferencje - bób zawsze trzeba odpowiednio ugotować, aby uzyskać jego idealny smak i strukturę.

Ile gotować bób? 

To, jak długo gotować bób, zależy głównie od jego odmiany oraz osobistych preferencji. Wczesny bób gotuje się około 15 minut, podczas gdy ten starszy wymaga czasem nawet i 30 minut gotowania. Co ciekawe, niektórzy młody bób gotują dosłownie kilka minut! Najlepiej więc co kilka minut sprawdzać, jaka jest konsystencja nasionek i czy nam odpowiada.  

Czas gotowania w głównej mierze wpływa na twardość bobu, ale przyprawy wpływają na smak! Co więc dodać do gotowania bobu? 

Jak gotować bób, aby był smaczny? 

Do gotowania bobu najbardziej klasycznymi przyprawami jest sól i cukier. Przyjmuje się, że na 1 kg bobu potrzeba około 2-3 litrów wody. Do tego dodaje się łyżkę soli oraz dwie łyżeczki cukru. Bób wstawia się do zimnej wody, a gdy ta się zagotuje, wtedy dodajemy przyprawy.  

Co jeszcze dodać do gotowania bobu? Popularnym dodatkiem jest koperek, który najlepiej dodać pod koniec gotowania – ok. 5 minut przed końcem. Sól za to można zastąpić przyprawą uniwersalną Kucharek – nada to ciekawego smaku.  

Z czym jeść bób? 

Dla większości z nas bób najlepszy jest solo! Można jeść go w całości, z łupinką, ale też sam środek. Zwykle wczesny bób ma znacznie cieńszą i miększą skórkę, przez co konsystencja jest przyjemniejsza. Starszy bób ma grubszą skórkę, co może być ciężkostrawne.  

Bób można jeść samodzielnie, ale może stanowić też świetny dodatek do wielu dań - obiadów, sałatek, zapiekanek czy jako składnik past.  

Bób - właściwości, kalorie i wartości odżywcze 

Bób ma około 74 kalorii w 100 gramach. To zdrowe warzywo zawierające wiele witamin, makroelementów i mikroelementów. Warto więc korzystać z czasu, kiedy bób jest dostępny w każdym warzywniaku!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak