Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki preclowe
Kroki postępowania
Ciasto wyrabiamy ok. 3-4 minut – nie podsypujemy mąką. Następnie przekładamy do miski posmarowanej olejem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
![Krok 1 - Bułeczki preclowe foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/buleczki-preclowe1-2.jpg)
Gdy ciasto wyrośnie delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na blat – nie podsypujemy mąka i dzielimy na 10-12 równych części. Z każdej części formujemy długi wałeczek, składamy go na pół, skręcając dwa kawałki wokół siebie. Końce naszego wałeczka przekładamy przez górny otwór i dociskamy. W ten sam sposób postępujemy z pozostałymi kawałkami ciasta.
![Krok 2 - Bułeczki preclowe foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/buleczki-preclowe2-2.jpg)
Bułeczki preclowe smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem i sezamem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 230 stopnie na 15-18 minut aż ciasto będzie ciemnobrązowe.
Studzimy na kratce!
![Krok 3 - Bułeczki preclowe foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/buleczki-preclowe3-2.jpg)