Przepis i sposób przygotowania na: BURGER “KOŁODZIEJ” Z GRILLOWANYM INDYKIEM
Masło, suszone pomidory i rozmaryn wrzucamy do pojemnika i blendujemy.
Powinniśmy uzyskać masło koloru czerwonawego z kawałeczkami suszonych pomidorów i rozmarynu.
Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Burger “Kołodziej”:
Przygotowanie jest na prawdę proste i nie wymagające wiele czasu. Wszystko trwa około 10 minut a smak – niebiański. Na grillowej patelni lekko skropionej oliwą z oliwek grillujemy sznycel z indyka przyprawiony solą i pieprzem około 3 minut z każdej strony.
Na tej samej patelni grillujemy czerwoną cebulę pokrojoną w 3 grube plastry i 2 plastry gruszki (krojone wzdłuż) około 2 minut z każdej strony.
Z sera Camembert kroimy 2 plastry – jeden z wierzchu drugi od spodu. Robimy tak po to,żeby jedna strona plastra była pokryta białą pleśnią (po to, żeby dało się je zgrillować). Plastry Camemberta grillujemy na patelni około 2 minut tylko od strony pokrytej pleśnią.
Dwie kromki chleba przypiekamy na “chrupiąco” (w piekarniku lub na patelni) i smarujemy z jednej strony wcześniej przygotowanym masłem (dość grubo). Na jednej kromce układamy kolejno sałatę rzymską, plastry sera Camembert, sznycel z indyka, plastry czerwonej cebuli i plastry gruszki. Całość przykrywamy drugą kromką chleba (oczywiście stroną z masłem do dołu).
Dobrze jest “spiąć” burgera wykałaczką od szaszłyków, żeby nie rozpadał się podczas podawania czy też przy jedzeniu.