Przepis i sposób przygotowania na: Chleb drożdżowy z piwem i serwatką
Kroki postępowania
W ciepłej serwatce rozpuścić drożdże i cukier. dodać piwo w temperaturze pokojowej, wymieszać.
![Krok 1 - Chleb drożdżowy z piwem i serwatką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-drozdzowy-z-piwem-i-serwatka1-2.jpg)
Dodać obie mąki pszenne i sól, zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na 90 minut do wyrośnięcia.
![Krok 2 - Chleb drożdżowy z piwem i serwatką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-drozdzowy-z-piwem-i-serwatka2-2.jpg)
Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść, uformować bochenek
![Krok 3 - Chleb drożdżowy z piwem i serwatką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-drozdzowy-z-piwem-i-serwatka3-2.jpg)
![Krok 4 - Chleb drożdżowy z piwem i serwatką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-drozdzowy-z-piwem-i-serwatka4-2.jpg)
Wyrośnięty bochenek wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 40-45 minut. Wystudzić na kratce
![Krok 5 - Chleb drożdżowy z piwem i serwatką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-drozdzowy-z-piwem-i-serwatka5-2.jpg)