Przepis i sposób przygotowania na: chleb gryczany na zakwasie
Kroki postępowania
Z tego odłożyłam łyżkę na rozpoczęcie następnego zakwasu gryczanego.
*** mąka gryczana od Melvit
![Krok 1 - chleb gryczany na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-gryczany-na-zakwasie10-2.jpg)
*** len i płesznik są zamiast jakiejś skrobi
![Krok 2 - chleb gryczany na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-gryczany-na-zakwasie11-2.jpg)
*** zwykłą kaszę jaglaną zmieliłam w elektr. młynku do kawy na mąkę
![Krok 3 - chleb gryczany na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-gryczany-na-zakwasie12-2.jpg)
Masę przełożyć do średniej formy keksowej wysmarowanej tłuszczem do 3/5 wysokości, można też jak zostanie upiec kila bułek w foremkach do muffin (u mnie na ostatnim zdjęciu). Wierzch można posypać mąką gryczaną.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego na minimum do wyrośnięcia na godzinę.
Temperaturę ustawić na 180 stopni i piec chleb około 1 godzinę, a muffiny około 40 minut (do suchego patyczka).
Chleb wyjąć z formy po 15 minutach, najpierw nożem odkroić od ścianek, a potem lekko podważając oderwać od dna, ale nic na siłę, delikatnie.. Studzić na lnianej ściereczce lub metalowych raszkach.
Smacznego.
![Krok 4 - chleb gryczany na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-gryczany-na-zakwasie13-2.jpg)