Przepis i sposób przygotowania na: Chleb mieszany na zakwasie żytnim z maślanką
Kroki postępowania
Mąkę żytnią żurkową oraz pszenną przesiej do dużej miski, dodaj sól i cukier. W międzyczasie podgrzej wodę i maślankę tak, aby były letnie. Do mąki dodaj zakwas, potem wodę i maślankę. Wyrabiaj przez minimum 10 minut, aby z mąki pszennej uwolnił się gluten. Jeśli ciasto jest zbyt zwarte można stopniowo dolewać więcej wody - wszystko zależy od chłonności mąki pszennej.
Ciasto nie będzie odchodziło od ręki, ponieważ mąka zawarta w zakwasie żytnim jest bardzo klejąca.
![Krok 1 - Chleb mieszany na zakwasie żytnim z maślanką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-mieszany-na-zakwasie-zytnim-z-maslanka1-2.jpg)
Po wyrobieniu ciasta, należy pozwolić mu przez pół godziny "odpocząć". Po tym czasie włóż je do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do max. 50 stopni na przynajmniej 2 godziny, aby wyrosło podwajając swoją objętość. Temperaturę w piekarniku na poziomie optymalnych 30 stopni powinna utrzymać świecąca się żarówka.
![Krok 2 - Chleb mieszany na zakwasie żytnim z maślanką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-mieszany-na-zakwasie-zytnim-z-maslanka2-2.jpg)
![Krok 3 - Chleb mieszany na zakwasie żytnim z maślanką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-mieszany-na-zakwasie-zytnim-z-maslanka3-2.jpg)
Dobrze upieczony bochenek wydaje głuchy odgłos przy stukaniu w jego spód. Jeśli nie uzyskamy takiego dźwięku, to należy włożyć wyjęty z formy chlebek do piekarnika na około 10 minut i piec go od spodu.
![Krok 4 - Chleb mieszany na zakwasie żytnim z maślanką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-mieszany-na-zakwasie-zytnim-z-maslanka4-2.jpg)
![Krok 5 - Chleb mieszany na zakwasie żytnim z maślanką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-mieszany-na-zakwasie-zytnim-z-maslanka0-2.jpg)