Przepis i sposób przygotowania na: Chleb orkiszowo-żytni z otrębami orkiszowymi
Kroki postępowania
Zaczyn:
Zmieszać składniki zaczynu bardzo dokładnie. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na przynajmniej 12 godzin.
![Krok 1 - Chleb orkiszowo-żytni z otrębami orkiszowymi foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-orkiszowo-zytni-z-otrebami-orkiszowymi1-2.jpg)
Ciasto właściwe:
Do misy robota wlać wodę i dodać zaczyn.
![Krok 2 - Chleb orkiszowo-żytni z otrębami orkiszowymi foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-orkiszowo-zytni-z-otrebami-orkiszowymi2-2.jpg)
Wsypać otręby orkiszowe i złote siemię lniane.
![Krok 3 - Chleb orkiszowo-żytni z otrębami orkiszowymi foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-orkiszowo-zytni-z-otrebami-orkiszowymi3-2.jpg)
Na koniec wsypać obie mąki i sól. Zagnieść jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około 3 godziny.
![Krok 4 - Chleb orkiszowo-żytni z otrębami orkiszowymi foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-orkiszowo-zytni-z-otrebami-orkiszowymi4-2.jpg)
Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść. Przełożyć do formy (keksówka dł. 30cm) wyścielonej papierem. Wyrównać i oprószyć mąką. Odstawić na kolejne 3-4 godziny do wyrośnięcia.
![Krok 5 - Chleb orkiszowo-żytni z otrębami orkiszowymi foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-orkiszowo-zytni-z-otrebami-orkiszowymi5-2.jpg)
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec około 40 minut.
Wystudzić na kratce
![Krok 6 - Chleb orkiszowo-żytni z otrębami orkiszowymi foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-orkiszowo-zytni-z-otrebami-orkiszowymi6-2.jpg)