Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-owsiany na zakwasie
Kroki postępowania
Pierwszego dnia wieczorem nastawić zaczyn: zmieszać składniki i przykryć miskę folią. W drugiej misce zalać płatki owsiane wrzątkiem i szczelnie zamknąć.
![Krok 1 - Chleb pszenno-owsiany na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-pszenno-owsiany-na-zakwasie1-2.jpg)
Na drugi dzień do misy robota wsypać mąkę, sól i cukier. Wodę wlać do zaczynu, dodać namaczankę i wymieszać. Wlać całość do misy robota, zagnieść jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 4 godziny.
![Krok 2 - Chleb pszenno-owsiany na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-pszenno-owsiany-na-zakwasie2-2.jpg)
Po tym czasie przełożyć do keksówki (10x30cm), wyrównać ciasto mokrą dłonią, posypać płatkami i lekko docisnąć.
![Krok 3 - Chleb pszenno-owsiany na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-pszenno-owsiany-na-zakwasie3-2.jpg)
![Krok 4 - Chleb pszenno-owsiany na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-pszenno-owsiany-na-zakwasie4-2.jpg)
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec 35 minut. wystudzić na kratce
![Krok 5 - Chleb pszenno-owsiany na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-pszenno-owsiany-na-zakwasie5-2.jpg)