Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny z dynią na zakwasie
Kroki postępowania
Do misy robota wsypać obie mąki, 3 łyżki płatków jaglanych (nie ma na liście składników) i sól. Wymieszać.
![Krok 1 - Chleb pszenny z dynią na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-pszenny-z-dynia-na-zakwasie1-2.jpg)
Do drugiej miski wlać letnią wodę, puree z dyni i zakwas, dodać miód i wymieszać.
![Krok 2 - Chleb pszenny z dynią na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-pszenny-z-dynia-na-zakwasie2-2.jpg)
Całość wlać do miski z suchymi składnikami,
![Krok 3 - Chleb pszenny z dynią na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-pszenny-z-dynia-na-zakwasie3-2.jpg)
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 3 godziny.
![Krok 4 - Chleb pszenny z dynią na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-pszenny-z-dynia-na-zakwasie4-2.jpg)
Po tym czasie przełożyć do keksówki (15x28), wyrównać mokrą dłonią, przykryć ściereczką i odstawić na 2-3 godziny aż chleb wyraźnie urośnie.
![Krok 5 - Chleb pszenny z dynią na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-pszenny-z-dynia-na-zakwasie5-2.jpg)
Wyrośnięty chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec 20 minut, zmniejszyć do 200 i piec jeszcze 25-30 minut. Wystudzić na kratce.
![Krok 6 - Chleb pszenny z dynią na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-pszenny-z-dynia-na-zakwasie6-2.jpg)