Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny z garnka żeliwnego
Kroki postępowania
Następnego dnia na godzinę przed planowanym przygotowaniem chleba zaczyn wyjąć z lodówki i zostawić w temperaturze pokojowej, aby się ocieplił.
Z drożdży, łyżki mąki i 2-3 łyżek letniej wody zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia.
Gotowy rozczyn połączyć z ocieplonym zaczynem i pozostałymi składnikami ciasta. Zagnieść i dokładnie wyrobić ciasto. Przełożyć je do miski wysypanej mąką i odstawić na 4 godziny do wyrastania.
![Krok 1 - Chleb pszenny z garnka żeliwnego foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-pszenny-z-garnka-zeliwnego1-2.jpg)
Po tym czasie uformować okrągły bochenek i przełożyć go do koszyka do wyrastania.
Do zimnego piekarnika wstawić garnek żeliwny z pokrywą, nastawić piekarnik na 250°C. Gdy piekarnik osiągnie tą temperaturę w dalszym ciągu nagrzewać go razem z pustym garnkiem jeszcze przez 10 minut.
![Krok 2 - Chleb pszenny z garnka żeliwnego foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-pszenny-z-garnka-zeliwnego2-2.jpg)
Jeśli stukając w chleb od spodu usłyszymy głuchy odgłos oznacza to, że chleb jest upieczony.
![Krok 3 - Chleb pszenny z garnka żeliwnego foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-pszenny-z-garnka-zeliwnego3-2.jpg)