Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny z kaszą jęczmienną, na zakwasie
Kroki postępowania
Kaszę wsypać do młynka do kawy i zmielić (na 3-4 tury w zależności od pojemności młynka).
![Krok 1 - Chleb pszenny z kaszą jęczmienną, na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-pszenny-z-kasza-jeczmienna-na-zakwasie1-2.jpg)
Do misy robota wsypać mąkę pszenną i zmieloną kaszę jęczmienną, dodać miód i sól.
![Krok 2 - Chleb pszenny z kaszą jęczmienną, na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-pszenny-z-kasza-jeczmienna-na-zakwasie2-2.jpg)
Na koniec dodać dojrzały zakwas i letnią wodę. Zagnieść jednolite ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny.
![Krok 3 - Chleb pszenny z kaszą jęczmienną, na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-pszenny-z-kasza-jeczmienna-na-zakwasie3-2.jpg)
Po tym czasie przełożyć do keksówki wyścielonej papierem, oprószyć mąką i wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny.
![Krok 4 - Chleb pszenny z kaszą jęczmienną, na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-pszenny-z-kasza-jeczmienna-na-zakwasie4-2.jpg)
Następnie można naciąć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 40 minut. Wystudzić na kratce
![Krok 5 - Chleb pszenny z kaszą jęczmienną, na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-pszenny-z-kasza-jeczmienna-na-zakwasie5-2.jpg)