Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z ciemnym piwem i kminkiem
Kroki postępowania
zaczyn: zmieszać składniki i zostawić na całą noc do wyrośnięcia.
Na drugi dzień do zaczynu wlać ciemne piwo (ogrzane do temperatury pokojowej)
![Krok 1 - Chleb z ciemnym piwem i kminkiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-ciemnym-piwem-i-kminkiem1-2.jpg)
![Krok 2 - Chleb z ciemnym piwem i kminkiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-ciemnym-piwem-i-kminkiem2-2.jpg)
Następnie wsypać pestki dyni i siemię lniane.
![Krok 3 - Chleb z ciemnym piwem i kminkiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-ciemnym-piwem-i-kminkiem3-2.jpg)
Wsypać mąkę żytnią i zagnieść jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 3 godziny do wyrośnięcia.
![Krok 4 - Chleb z ciemnym piwem i kminkiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-ciemnym-piwem-i-kminkiem4-2.jpg)
Po tym czasie przełożyć do keksówki (dł 30cm) i wyrównać. Oprószyć mąką i odstawić do wyrośnięcia na 3-3,5 godziny.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 50 minut. Wystudzić na kratce
![Krok 5 - Chleb z ciemnym piwem i kminkiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-z-ciemnym-piwem-i-kminkiem5-2.jpg)