Przepis i sposób przygotowania na: Chleb żytni 66%
Kroki postępowania
Wieczorem nastawić zaczyn: zmieszać zakwas z wodą, dodać mąkę i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Przykryć ściereczką i odstawić na całą noc.
![Krok 1 - Chleb żytni 66% foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-zytni-661-2.jpg)
Na drugi dzień do misy robota wlać zaczyn, dodać wodę, wymieszać.
![Krok 2 - Chleb żytni 66% foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-zytni-662-2.jpg)
Następnie wsypać mąkę żytnią i pszenną oraz sól.
![Krok 3 - Chleb żytni 66% foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-zytni-663-2.jpg)
Zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na 2,5 godziny.
![Krok 4 - Chleb żytni 66% foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-zytni-664-2.jpg)
Po tym czasie ciasto wymieszać, przełożyć do dwóch keksówek (u mnie 30 i 18 cm) wyścielonych papierem. Oprószyć mąką i wyrównać. Odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny.
![Krok 5 - Chleb żytni 66% foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-zytni-665-2.jpg)
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni, piec 20 minut, zmniejszyć do 200 i piec jeszcze ok. 15-20 minut.
Wystudzić na kratce
![Krok 6 - Chleb żytni 66% foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-zytni-666-2.jpg)