Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Chłodnik litewski

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

buraczki z boćwiną 3 małe sztuki
jogurt naturalny 1/2 litra
maślanka 1/2 litra
koperek 2 łyżki
jajko 2 sztuki
rzodkiewka 6 sztuk
ogórek zielony 1 mała sztuka
ocet jabłkowy
cukier
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik litewski

Do garnka wlewamy 3 szklanki wody, buraczki obieramy i kroimy w drobną kostkę razem z boćwinkami, dodajemy do wody i gotujemy do miękkości. Następnie po schłodzeniu mieszamy z maślaną i jogurtem. Dodajemy starty ogórek, posiekany koper i kawałki rzodkiewki. Doprawiamy do smaku octem, cukrem, pieprzem i solą wedle własnych preferencji. Moja rodzina lubi z dodatkiem 2 łyżek cukru, szczypty soli i łyżki octu. Ale każdy ma inne wymagania co do słodyczy lub kwasowości. Chłodzimy i podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak