Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Chrupiąca sałatka z marynowanym czosnkiem

3.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Chrupiąca, pełna smaku i aromatu sałatka, gdzie główne skrzypce gra czosnek marynowany z chili. 

Składniki:

orzechy włoskie 1/2 szklanki
Czosnek z chili Smak 1 słoik
ocet winny czerwony 3 łyżki
Musztarda sarepska Prymat 2 łyżeczki
miód 1 łyżeczka
płatki chili 1/4 łyżeczki
cebula 1 sztuka
sól do smaku
pieprz do smaku
seler naciowy 1/2 sztuki
koperek świeży 1/2 szklanki
parmezan starty 60 g
oliwa do polania

Przepis i sposób przygotowania na: Chrupiąca sałatka z marynowanym czosnkiem

Przygotowanie sałatki z czosnkiem marynowanym

1

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Zrumień orzechy włoskie na blasze do pieczenia, piecz aż staną się złotobrązowe około przez 8-10 minut. Odstaw do ostygnięcia, grubo posiekaj.

2

W międzyczasie w dużej misce wymieszaj zalewę z czosnku, ocet, musztardę, miód i płatki chili. Dodaj cebulę i dopraw solą i pieprzem. Odstaw, aby cebula nieco zmiękła, co najmniej 5 minut, maksymalnie 15 minut. 

3

Dodaj orzechy włoskie, czosnek, seler naciowy, koperek i parmezan do sosu i wymieszaj, aby wszystko się połączyło. Przełóż sałatkę na półmisek i polej oliwą. Podawaj z chlebem. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak