Przepis i sposób przygotowania na: Chrupiące, maślane i rumiane croissanty
Wykonanie rogalików:
Mąkę, sól i cukier puder przesiewamy do miski. Drożdże rozpuszczamy w 250 ml ciepłego mleka. Do mąki i cukru dodajemy żółtko, rozpuszczone drożdże i zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dolewamy pozostałego ciepłego mleka. Ciasto dokładnie wyrabiamy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną. Ciasto powinno być mięciutkie i elastyczne i powinno dobrze odchodzić od ręki. Ilość mleka zależy od wilgotności mąki.
Tak wyrobione ciasto przekładamy z powrotem do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
![Krok 1 - Chrupiące, maślane i rumiane croissanty foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chrupiace-maslane-i-rumiane-croissanty-10-2.jpg)
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i zagniatamy, a następnie wkładamy do lodówki do schłodzenia na 30 minut. Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną na kwadrat o grubości około 3-4 mm i o boku około 30 cm. Na środek kładziemy kostkę masła. Następnie ciasto składamy w kopertę, dokładnie zlepiamy brzegi, żeby masło nie wypłynęło.
![Krok 2 - Chrupiące, maślane i rumiane croissanty foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chrupiace-maslane-i-rumiane-croissanty-11-2.jpg)
Następnie ciasto składamy tak, aby otrzymać trzy warstwy. Tak jak na zdjęciu poniżej.
Ciasto wałkujemy na prostokąt i ponowie składamy na trzy warstwy, czynność w sumie powtarzamy trzy razy. Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt gotowy do krojenia i pozostawiamy na stolnicy na około 10 minut.
![Krok 3 - Chrupiące, maślane i rumiane croissanty foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chrupiace-maslane-i-rumiane-croissanty-12-2.jpg)
![Krok 4 - Chrupiące, maślane i rumiane croissanty foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chrupiace-maslane-i-rumiane-croissanty-13-2.jpg)
Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
![Krok 5 - Chrupiące, maślane i rumiane croissanty foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chrupiace-maslane-i-rumiane-croissanty-14-2.jpg)
![Krok 6 - Chrupiące, maślane i rumiane croissanty foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chrupiace-maslane-i-rumiane-croissanty-15-2.jpg)