Przepis i sposób przygotowania na: Chrust
Tak przygotowane faworki znikają w błyskawicznym tempie ze stołu. Zajadają się nim dzieci i dorośli. Trudno wyobrazić sobie lepszy deser. Zanim zaczniesz przygotowywać faworki dokładnie przeczytaj opis i zaplanuj sobie nieco więcej czasu.
- Aby w trakcie smażenia chrust nie wsiąknął zbyt wiele tłuszczu dodaj do wyrabianego ciasta odrobinę wódki, spirytusu lub piwa.
- Gotowe ciasto włóż na 30 minut do lodówki.
- Jeśli wyrobione ciasto wyszło Ci zbyt twarde dodaj odrobinę śmietany i ponownie je wyrób.
- To od ilości żółtek zależy kruchość ciasta.
Kroki postępowania
Do miski przesypać mąkę, dodać sól żółtka, ocet i śmietanę.
![Krok 1 - Chrust foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chrust27-2.jpg)
Zagnieść ciasto. Ciasto na faworki powinno być wyrabiane długo, aby je odpowiednio napowietrzyć.
![Krok 2 - Chrust foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chrust28-2.jpg)
W trakcie ugniatania ciasta, uderzaj je wałkiem. Proces zagniatania ciasta powinien potrwać do momentu aż uzyskamy idealnie gładkie.
![Krok 3 - Chrust foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chrust29-2.jpg)
Następnie je cienko rozwałkować.
![Krok 4 - Chrust foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chrust30-2.jpg)
Pociąć na prostokąty a wzdłuż zrobić nacięcie.
![Krok 5 - Chrust foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chrust31-2.jpg)
Końce prostokąta przewlec przez otwór.
![Krok 6 - Chrust foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chrust32-2.jpg)
Olej zagrzać w dużym garnku.
![Krok 7 - Chrust foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chrust33-2.jpg)
Na rozgrzany olej wrzucać faworki.
![Krok 8 - Chrust foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chrust34-2.jpg)
Smażyć na złoty kolor z obu stron.
![Krok 9 - Chrust foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chrust35-2.jpg)
Usmażone faworki wyciągać na chusteczki, aby odcieknął tłuszcz.
![Krok 10 - Chrust foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chrust36-2.jpg)
Ostygnięte faworki posypać cukrem pudrem.
![Krok 11 - Chrust foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chrust37-2.jpg)
Gotowe chrupiące faworki.
![Krok 12 - Chrust foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chrust26-2.jpg)