Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasto kruche z morelami i budyniem

2.0
(1)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Nie ma nic lepszego latem niż filiżanka mrożonej kawy i kruche ciasto pełne pysznych, sezonowych owoców, w tym wypadku moreli. Polecam, ciasto jest proste, a naprawdę pyszne.

Składniki:

Ciasto

margaryna 250 gramów
jaja 3 sztuki
mąka pszenna 3 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 2 łyżki
sól 1 szczypta
cukier 8 łyżek

Masa budyniowa

budyń śmietankowy 2 opakowania
mleko 3,2% 500 mililitrów

Owoce

morele 1 kilogram

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kruche z morelami i budyniem

Kroki postępowania

1

Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy drobno pokrojoną margarynę, jaja, sól oraz cukry. Całość zagniatamy ręcznie na jednolite ciasto, które dzielimy na 2 części. Jedną z nich wkładamy do lodówki, drugą do zamrażarki na 40 minut. W tym czasie morele myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i pozbawiamy pestek.

Krok 1 - Ciasto kruche z morelami i budyniem foto
2

Budynie rozprowadzamy w 250 militariach mleka. Drugą część mleka zagotowujemy. Do gotującego się na wolnym ogniu mleka stopniowo, ciągle mieszając, wlewamy budynie. Mieszamy, aż masa zgęstnieje, zdejmujemy z ognia. 

Krok 2 - Ciasto kruche z morelami i budyniem foto
3

Blachę o średnicy 24x36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z lodówki i ręcznie wylepiamy nim dno formy. Wykładamy morele (skórką do góry).

Krok 3 - Ciasto kruche z morelami i budyniem foto
4
Wierzch moreli smarujemy obficie budyniem.
Krok 4 - Ciasto kruche z morelami i budyniem foto
5

Wyjmujemy ciasto z zamrażarki, połowę ścieramy na grubych oczkach na wierzch moreli, drugą połowę wykładamy palcami - tak, by wszystkie owoce były pokryte ciastem. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 50 minut na rumiano. Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku przez pół godziny. Smacznego!

Krok 5 - Ciasto kruche z morelami i budyniem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MK 2 tygodnie temu
Pani tu chyba zapomniała dodać cukru zwykłego w przepisie.... Bo ciasto w ogóle nie słodkie :x jak wytrawne .. ;(
Doradca Smaku 2 tygodnie temu
Przepis został sprawdzony, informacja o cukrze została dodana. Dziękuję za zwrócenie uwagi!
Gabini 3 tygodnie temu
Czy mogę użyć moreli mrożonych? Jeśli mogę użyć mrożonych, czy rozmrozić je i wysuszyć przed użyciem? Nie piekę zbyt często ciast...dziękuję z góry za poradę
Doradca Smaku 3 tygodnie temu
Można użyć mrożonych. Nie trzeba ich rozmrażać przed dodaniem do ciasta.
R'n'G Kitchen 24.08.2017 18:55
Przepysznie wygląda
anka1988 24.08.2017 17:21
pyszne ciasto, takie lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak