Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto miodowe z truskawkowym musem
Kroki postępowania
Miód podgrzać i wymieszać z sodą. Mąkę posiekać z masłem i cukrem pudrem, dodać miód, jajka, śmietanę i mus.
Zagnieść ciasto, podzielić na 2 części, rozwałkować, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25/37 cm. nakłuć widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i upiec na złoty kolor.
![Krok 1 - Ciasto miodowe z truskawkowym musem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-miodowe-z-truskawkowym-musem1-2.jpg)
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy. Nie przerywając ubijania dodawać po 1 żółtku.
![Krok 2 - Ciasto miodowe z truskawkowym musem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-miodowe-z-truskawkowym-musem2-2.jpg)
![Krok 3 - Ciasto miodowe z truskawkowym musem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-miodowe-z-truskawkowym-musem3-2.jpg)
Biszkopt włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 10-15 minut.
![Krok 4 - Ciasto miodowe z truskawkowym musem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-miodowe-z-truskawkowym-musem4-2.jpg)
Truskawki bez szypułek wsypać do garnka, wlać wodę, dodać cukier, rozgotować, zmiksować. Wsypać suchą galaretkę, wymieszać, odłożyć do stężenia.
![Krok 5 - Ciasto miodowe z truskawkowym musem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-miodowe-z-truskawkowym-musem5-2.jpg)
Na gotujące się mleko ciągle mieszając wsypać kaszę mannę i ugotować. Szczelnie przykryć, ostudzić. Masło i margarynę z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo zimną kaszkę. Doprawić do smaku ekstraktem waniliowym i sokiem z cytryny.
![Krok 6 - Ciasto miodowe z truskawkowym musem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-miodowe-z-truskawkowym-musem6-2.jpg)
1 blat miodowy
2 połowa kremu
3 tężejący mus
4 pozostały krem
5 blat miodowy
Tak przygotowane ciasto obciążyć i odłożyć w chłodne miejsce na kilka godzin.
![Krok 7 - Ciasto miodowe z truskawkowym musem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-miodowe-z-truskawkowym-musem7-2.jpg)
Wszystkie składniki polewy rozgrzać ciągle mieszając nie dopuszczając do zagotowania. Gdy polewa gładka trochę przestudzić, doprawić do smaku sokiem z cytryny i spirytusem. Jeszcze ciepłą polewą oblać ciasto i posypać startą białą czekoladą.
![Krok 8 - Ciasto miodowe z truskawkowym musem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-miodowe-z-truskawkowym-musem8-2.jpg)