Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z masą jabłkową
Przygotowanie biszkoptu:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka oraz cukier, miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotowanie masy jabłkowej:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w kostkę. Z cukru, cukru waniliowego oraz wody (1/4 szklanki) gotujemy syrop. Dodajemy jabłka i chwilę smażymy. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklance wody. Do jabłek dodajemy kaszę i łyżkę masła, smażymy do momentu, aż kasza się rozgotuje. Następnie zdejmujemy z ognia, wlewamy tężejącą galaretkę i całość wylewamy na biszkopt. Po przestudzeniu wkładamy do lodówki, aby masa dobrze stężała.
Przygotowanie masy śmietanowej:
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę.
Na biszkopt wykładamy masę jabłkową, a następnie masę śmietanową. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi.