Przepis i sposób przygotowania na: Ciecierzyca po bretońsku
Gotowana ciecierzyca z dodatkiem boczku i kiełbasy jest wariacją na temat dania barowego - fasolki po bretońsku. Dodatek podgardla i kiełbasy daje charakterystyczny smak i aromat wędzenia. To danie najlepiej smakuj ze świeżym pieczywem - bagietką lub chlebem.
Kroki postępowania
Ciecierzycę namoczyć na noc, rano przepłukać i zalać świeżą wodą. Gotować do miękkości.*
Cebulę posiekać drobno. Podgardle (można użyć boczku) pokroić w małą kostkę, wrzucić na patelnię i smażyć, aż się wytopi. Następnie dodać cebulę, gdy się zeszkli i lekko zrumieni, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Krótko przesmażyć.
* Możesz pominąć ten krok i użyć gotowanej ciecierzycy z puszki lub słoika.
![Krok 1 - Ciecierzyca po bretońsku foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciecierzyca-po-bretonsku17-2.jpg)
Wsypać pokrojoną w kosteczkę kiełbasę. Smażyć chwilę razem.
![Krok 2 - Ciecierzyca po bretońsku foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciecierzyca-po-bretonsku18-2.jpg)
W tym czasie do miękkiej ciecierzycy dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać.
![Krok 3 - Ciecierzyca po bretońsku foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciecierzyca-po-bretonsku19-2.jpg)
Wsypać majeranek, czubrycę, sól i pieprz. Dusić kilka minut.
![Krok 4 - Ciecierzyca po bretońsku foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciecierzyca-po-bretonsku20-2.jpg)
Zawartość patelni przełożyć do ciecierzycy, wymieszać, doprawić ewentualnie do smaku solą i pieprzem.
![Krok 5 - Ciecierzyca po bretońsku foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciecierzyca-po-bretonsku21-2.jpg)
Gotować razem chwilę, aby smaki się przegryzły. Podawać gorącą ciecierzycę po bretońsku, z pieczywem.
![Krok 6 - Ciecierzyca po bretońsku foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciecierzyca-po-bretonsku22-2.jpg)