Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Lasagne wg Piotra Ogińskiego
Na nagrzanym oleju smażymy cebulę, mięso oraz czosnek przez ok. 10 minut. Kiedy soki z mięsa wyparują dodajemy seler, marchew, por oraz panchettę i smażymy kolejne 10 minut. Po tym czasie do mięsa dorzucamy pomidory świeże oraz z puszki, wino oraz mleko i dusimy całość ok. 1 godzinę. Po godzinie doprawiamy sos ziołami kuchni włoskiej, oregano oraz solą z pieprzem, dodajemy rosół i całość gotujemy jeszcze ok. 2-3 godziny. W międzyczasie do rondelka dodajemy masło oraz mąkę i całość smażymy ok. 2 minuty aż składniki dobrze się połączą, a mąka ugotuje.
Po tym czasie masę z mąki zalewamy mlekiem oraz wodą i gotujemy przez ok. 8-10 minut na małym ogniu, mieszając trzepaczką rózgową. Kiedy beszamel zgęstnieje i zacznie się gotować, zdejmujemy go z ognia i doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Do naczynia żaroodpornego wlewamy 3-4 łyżki sosu beszamelowego, na którym układamy makaron, zalewamy 2-3 chochelkami sosu bolognese, tak żeby przykrył cały makaron i czynność powtarzamy ok. 2x lub do momentu aż pozostanie nam 1/3 sosu beszamelowego, którym zalewamy ostatnią warstwę lasagne, posypujemy parmezanem i odstawiamy na 10-15 minut, żeby makaron nasiąkł sosami.
Po tym czasie lasagnę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C, na opcji góra/dół przez 30 minut a następnie zwiększamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze 15 minut.