Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia zapiekana z kaszanką
Kroki postępowania
Cebulę pokroić w drobną kostkę, chwilę smażyć na odrobinie oleju, dodać kaszankę pokrojona w plastry (bez osłonek)wydrążone środki, pokrojone w kostkę i pół pęczku tymianku. Smażyć do uzyskania jednolitej masy.
![Krok 1 - Cukinia zapiekana z kaszanką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/cukinia-zapiekana-z-kaszanka-11-2.jpg)
Cukinie umyć, osuszyć i przekroić na pół. Łyżeczką wydrążyć środki, których nie wyrzucamy. Posypać solą i ziołami, odstawić na 15 min, żeby puściły soki.
![Krok 2 - Cukinia zapiekana z kaszanką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/cukinia-zapiekana-z-kaszanka-12-2.jpg)
Z każdej połówki zlać sok i napełniać farszem kaszankowym. Na wierzchu ułożyć kapary lekko dociskając w farsz oraz gałązki tymianku. Skropić olejem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok 20 min aż cukinia będzie miękka a kaszanka zapieczona.
![Krok 3 - Cukinia zapiekana z kaszanką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/cukinia-zapiekana-z-kaszanka-13-2.jpg)