Przepis i sposób przygotowania na: Czarny makaron z krewetkami i sosem mandarynkowym
Na patelni rozpuście 50 gram masła, wrzucie przeciśnięty przez praskę czosnek– podsmażcie. Następnie wrzućcie krewetki, dodajcie sól i pieprz – smażcie około 7 minut. Na koniec posypcie posiekaną świeżą kolendrą. Krewetki wyjmijcie z patelni zostawiając sos, który na niej został, dodajcie resztę masła – rozpuście je. Z pięciu mandarynek wyciśnijcie sok – wlejcie na patelnię, dodajcie ocet balsamiczny, sól i pieprz do smaku – połączcie składniki gotując przez około 5 minut na małym ogniu. Jeśli sos będzie za rzadki możecie dodać troszkę mąki, by go zagęścić (uważajcie aby nie powstały grudki).
Na koniec wrzućcie do sosu krewetki, jedną obraną podzieloną na części mandarynkę i połączcie delikatnie wszystkie składniki.
Makaron ułóżcie na talerzu, polejcie sosem –ułóżcie krewetki z mandarynkami i posypcie świeżą kolendrą.