Przepis i sposób przygotowania na: Domowe burrito
- Sycące danie na obiad, lunch i kolację
- Danie kuchni meksykańskiej
- Chili con carne zawinięte w tortilli
Domowe burrito, w smaku niczym nie odbiega od tego z najlepszych meksykańskich restauracji! Docenią je z pewnością wszyscy, którzy lubią wyszukane przekąski i czasem mają ochotę na coś innego niż schabowy z kapustą! Polecamy użyć dobrej jakości sera - cheddara lub innego długodojrzewającego, startego na wióki. Prostszą i szybszą wersję będzie zwykły ser żółty w plasterkach.
Kroki postępowania
Cebulę i czosnek przesmażyć na oleju, dodać mięso, mieszać i smażyć. Paprykę pokroić w kostkę, dodać do mięsa, przesmażyć. Wrzucić pomidory z puszki, doprawić sola, pieprzem, papryką i kuminem, dusić 10 minut. Dodać kukurydze i fasolę, dobrze osączone. Jeszcze chwilę dusić razem.
![Krok 1 - Domowe burrito foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/domowe-burrito1-2.jpg)
Placki tortilli kłaść na gorący grill, nałożyć po czubatej łyżce na środku placka.
![Krok 2 - Domowe burrito foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/domowe-burrito2-2.jpg)
Następnie położyć na wierzch plaster sera (lub wiórki), tortillę złożyć,
![Krok 3 - Domowe burrito foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/domowe-burrito3-2.jpg)
![Krok 4 - Domowe burrito foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/domowe-burrito4-2.jpg)