Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Kotlety ziemniaczane z sałatką z ogórków wg Piotra Ogińskiego
W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy mąki dokładnie mieszając. Gdy masło z mąką się połączy, dolewamy mleka, doprawiamy pieprzem z solą i czekamy aż sos zacznie się gotować cały czas mieszając. Kiedy sos się ugotuje dodajemy chrzanu i odstawiamy go.
Ogórki kroimy w plasterki, cebulę w piórka i przekładamy do miseczki. Do sałatki dodajemy oliwy, musztardy, koperku oraz soli z pieprzem i całość mieszamy do momentu aż sos osiągnie jednolitą konsystencję.
Ubite i ostudzone ziemniaki łączymy z mąką oraz jajkiem, dodajemy zieloną cebulkę, natkę pietruszki, czosnek, przyprawę do ziemniaków, rozmaryn oraz sól z pieprzem i całość wyrabiamy na jednolitą masę. Z masy formujemy kotlety i panierujemy w mące, jajku oraz bułce. Gotowe kotlety smażymy na oleju rozgrzanym do 180°C o wysokości 1,5 cm przez 2 minuty z każdej strony albo do momentu aż będą złote.
Kiedy kotlety się usmażą, podgrzewamy sos i podajemy z surówką.