Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Domowy chlebek mieszany

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 4 szklanki
mąka żytnia 3 szklanki
mąka razowa 3 szklanki
sól 2 łyżki
mleko ciepłe 2 szklanki
drożdże 50 gram
cukier kryształ 1 łyżka
woda letnia 1 szklanka
ziarna sezamu
białko
oliwa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy chlebek mieszany

Kroki postępowania

1
Aby przygotować domowy chleb potrzebny jest nam zakwas. Ja przygotowuję go przez 5 dni w następujący sposób: do plastikowej miski codziennie dodaję po 3 łyżki mąki żytniej razowej oraz letniej wody. Trzeciego dnia dodaję też łyżeczkę cukru. Szóstego dnia zakwas nadaje się do przygotowania chleba.

Mąkę wsypuję do miski (należy zostawić około 3 szklanki do podsypywania) dodaję zakwas, olej, sól, cukier, wodę i drożdże rozpuszczone w mleku.
Krok 1 - Domowy chlebek mieszany foto
2
Całość wyrabiam do czasu gdy ciasto przestanie cię kleić do dłoni. Wyrabiając należy podsypywać mąką.
Krok 2 - Domowy chlebek mieszany foto
3
Wyrobione ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.
Krok 3 - Domowy chlebek mieszany foto
4
Po tym czasie ciasto powinno wyrosnąć. Następnie smaruję formę olejem i wkładam chleb. Można posmarować wierzch roztrzepanym białkiem jajka i posypać ziarnami sezamu. Odstawiam jeszcze foremki na około 20 minut do ciepłego miejsca, a nastepnie wkładam do piekarnika o temperaturze 200 stopni na jakąś godzinę.
Krok 4 - Domowy chlebek mieszany foto
5
Chlebek należy kroić dopiero gdy wystygnie. Jest pyszny i chrupiący.
smacznego!
Krok 5 - Domowy chlebek mieszany foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 19.01.2014 10:53
raczej 50 g
ben-ka 19.01.2014 10:38
Podoba mi się Twój przepis.
Bernadeta1 26.07.2013 11:03
raki domowy super
Kuchenka 01.07.2013 16:02
pół kostki drożdży- 50 gram
AnielskaSlodycz 01.07.2013 12:23
zawsze chciałam upiec taki własny chlebek :)
ZEWA 01.07.2013 10:37
Czy pół kostki drożdży to ma być 50 g, bo są różnej wielkości ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak