Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Śledź pod pierzynką, odc. 12
Filety śledziowe moczymy w wodzie i marynujemy w oleju.
Do miski wkładamy majonez, dodajemy musztardę czeską, doprawiamy solą i pieprzem kolorowym, dodajemy kwaśną śmietanę 18%, mieszamy. Do osobnej miski na dużych oczkach tarki ścieramy ziemniaki (ugotowane lub pieczone), dodajemy 4 łyżki sosu, doprawiamy słodką papryką i delikatnie mieszamy.
Do słoika przekładamy zawartość składników z miski. Przygotowujemy śledziowe filety śledziowe. Każdy filet przekrawamy na 3 części. Porcje ryby układamy w słoiku, na wierzch wcześniej ułożonych składników. Cebule i marynowane pieczarki kroimy w plastry i razem mieszamy. Następnie przekładamy do słoika, tworząc kolejną warstwę. Buraki trzemy na tarce o dużych oczkach i przekładamy do słoika. Na buraki równomiernie wylewamy kolejne 2-3 łyżki majonezowego sosu pozostałego w misce, tak aby zakrył całą warstwę buraka. Ogóreczki konserwowe kroimy w plastry i dodajemy do słoika. Jajka kroimy w kostkę i układamy w słoiku na warstwie ogóreczków, następnie wlewamy pozostały sos majonezowy i delikatnie stukamy dnem słoika o blat, by wszystkie warstwy dania dokładnie się ułożyły. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach i układamy na wierzchu, tworząc kolejną warstwę dania. Szczypiorek siekamy i układamy na warstwie sera. Słoik zamykamy wieczkiem.