Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Doradca Smaku XII: Naleśniki szpinakowe, odc. 26

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(255)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Naleśniki szpinakowe, zielone i bardzo apetycznie wyglądające. Farsz wytrawny jest zrobiony z mascarpone, suszonych pomidorów oraz oliwek. Pyszne danie obiadowe, które zachwyci smakiem i wyglądem.

 

 

Składniki:

Naleśniki:

jajko 2 sztuki
mleko 3,2% 1 szklanka
mąka 10 łyżek
szpinak 100 gramów
olej rzepakowy do smażenia

Nadzienie:

serek mascarpone 100 gramów
czosnek 2 ząbki
pomidory suszone 2 sztuki
oliwki zielone Smak 6 sztuk
czarne oliwki Smak 10 sztuk
bazylia świeża kilka gałązek

Do smaku:

Sól o obniżonej zawartości sodu drobnoziarnista jodowana Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Pieprz biały mielony Prymat

Do dekoracji:

szałwia kilka listków
pomidory suszone 1-2 sztuki
oliwki czarne kilka sztuk

Porada

Najpierw jajka wbijamy do małej miseczki, aby sprawdzić ich świeżość. Pieprz biały mielony możemy stosować do przyprawiania białych potraw: mięs, sosów, ryb i serów.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XII: Naleśniki szpinakowe, odc. 26

 

NALEŚNIKI:

Do blendera kielichowego wrzucamy liście szpinaku oraz szklankę mleka i całość blendujemy. Do zmiksowanych produktów dodajemy sól o obniżonej zawartości sodu. Wbijamy jajka i dodajemy mąkę, a następnie ponownie blendujemy. Na koniec masę na naleśniki przyprawiamy szczyptą mielonej gałki muszkatołowej i włączamy blender na 3 sekundy.

Patelnię smarujemy olejem rzepakowym i dobrze rozgrzewamy. Wylewamy chochlą ciasto na naleśniki na środek patelni. Następnie rozprowadzamy masę równomiernie po naczyniu, tak by naleśnik był, jak najcieńszy. 

NADZIENIE:

Siekamy ząbki czosnku, suszone pomidory, czarne oliwki, zielone oliwki oraz garść świeżej bazylii. W misce łączymy ser mascarpone ze świeżą bazylią, oliwkami zielonymi i czarnymi, suszonymi pomidorami i czosnkiem. Nadzienie przyprawiamy do smaku białym pieprzem i solą morską i całość dokładnie mieszamy.

Podanie:

Dużą łyżkę farszu rozsmarowujemy po całym naleśniku, składamy go na pół, dociskamy i ponownie składamy na pół. Dekorujemy na wierzchu pozostałym farszem, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami oraz świeżą szałwią.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

[email protected] 2 tygodnie temu
Fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak