Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Pieczony okoń na jarmużu, odc. 31
Przygotuj:
- pędzelek
- papier do pieczenia
- wok
Okoń w marynacie:
1. W misce łączymy musztardę, chili pieprz cayenne, syrop klonowy, olej rzepakowy i imbir, mieszając po każdy składniku.
2. Rybę nacinamy w poprzek brzucha. Pędzelkiem nakładamy marynatę od środka i na skórze.
3. Tak przygotowanego okonia układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 25 minut z termoobiegiem.
Jarmuż z nutą orientu:
1. Czosnek i papryczkę chili kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Drobno siekamy natkę kolendry, pamiętając, by zostawić kilka listków w całości do dekoracji.
2. W woku rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy czosnek, cebulę, papryczkę chili i chwilę mieszamy.
3. Doprawiamy słodką papryką, ponownie mieszamy, dodajemy jarmuż, czarny sezam, sos sojowy oraz pozostałą marynatę z okonia.
4. Mieszając smażymy minutę, zdejmujemy wok z palnika i dodajemy kolendrę. Całość ponownie mieszamy.
Sposób podania:
Pieczonego okonia układamy na jarmużu z sosem. Dekorujemy świeżą kolendrą.