Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Halibut z sosem z małży i pomidorów, odc. 32
Sposób przygotowania:
1. Umyte i osuszone filety halibuta oprószamy przyprawą do ryb. Rybę wkładamy do piekarnika ustawionego na termoobieg i nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy 15 minut.
2. Gdy filety się pieką, przygotowujemy sos. Czosnek oraz białą część pora siekamy w cienkie plastry. Ze sparzonego pomidora zdejmujemy skórkę, a następnie wykrawamy gniazda nasienne. Pozostałą część kroimy w kostkę.
3. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło. Wrzucamy czosnek i por, mieszamy i po chwili dodajemy pokrojone w kostkę pomidory oraz mięso małży, a następnie doprawiamy chilli pieprzem cayenne. Mieszamy sos i dusimy minutę.
5. Do sosu dolewamy wino, solimy i mieszamy całość. Po chwili dodajemy śmietanę i łączymy wszystkie składniki. Solimy do smaku i gotujemy 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy liofilizowany szczypiorek, mieszamy całość i zdejmujemy z palnika.
6. Przygotowujemy dip. Na dużych oczkach tarki trzemy ogórek małosolny. Siekamy oliwki i kolendrę. Składniki łączymy w misce i dodajemy dip śmietanowy z pomidorami i chilli. Całość dokładnie mieszamy.
Sposób podania:
Filet z halibuta układamy na sosie z małży i pomidorów. Udekorowane listkami kolendry danie podajemy ze śmietanowym dipem.