Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

5.0
(51)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką to prawdziwy smak lata! Lekko kwaskowaty rabarbar, puszyste ciasto drożdżowe i słodka kruszonka, to połączenie które pokochasz! Przepisów z rabarbarem w roli głównej jest mnóstwo, ale ten to jeden z moich ulubionych!

Składniki:

mąka pszenna 0,5 kilograma
drożdże świeże 50 gramów
mleko 250 mililitrów
masło 120 gramów
sól 0,5 łyżeczki
cukier 50 gramów
jaja 4 sztuki
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
rabarbar 3-4 łodygi
cukier 1-2 łyżki

Kruszonka:

masło zimne 100 gramów
mąka 100 gramów

Lukier:

sok z cytryny 3 łyżki
cukier puder 4-5 łyżek
gorąca woda 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

  • sezonowe drożdżówki z rabarbarem
  • pyszny lukier cytrynowy
  • doskonałe na deser 

Kto z nas nie kocha mięciutkich drożdżówek? Te drożdżówki z rabarbarem i kruszonką kochają wszyscy- duzi i mali! Idealnie sprawdzą się do kawki i na drugie śniadanie. Jeśli chcecie możecie do rabarbaru dodać truskawki! 

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką - krok po kroku:

1

Umieść wszystkie składniki na kruszonkę w misce i połącz, aż powstaną grudki. wstaw do lodówki.

2

Umyte łodygi pokrój na kwadraciki, i posyp cukrem. Odstaw.

3

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru dodać mąkę (2 łyżki), letnie mleko (ok. 100 mililitrów),  wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia, ok. 15 minut w ciepłe miejsce.

 

4

Roztop masło. Podgrzej mleko (ma być letnie).

Ucieraj chwilę jajka i żółtka z cukrem, z cukrem z wanilią, solą. Dwa białka lekko ubij - zostaw je do posmarowania drożdżówek.

Dodaj zaczyn. Dodaj mąkę. Po wymieszaniu tych składników powoli dodawaj roztopione masło i mleko. 

Ciasto trzeba wyrabiać tak długo aż będzie jednolite i gładkie i będzie odchodziło od łyżki/mieszadła. Ciasto musi być gładkie i błyszczące.

5

Przełóż wyrobione ciasto do naczynia obsypanego mąką. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

6

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować na grubość około 2 cm i za pomocą szklanki wykroić kółka.

Odłożyć wykrojone kółka, a gdy lekko podrosną na środku ułożyć po kilka kawałków pokrojonego rabarbaru (lekko docisnąć w ciasto).

Wykrojone drożdżówki posmaruj  białkiem, pokruszyć kruszonkę. Piecz około 25 min w 170 st. Jak drożdżówki się zezłocą, wyjmij i ostudź.

Ostudzone drożdżówki polej lukrem cytrynowym.

7

Lukier: Do soku, gorącej wody, dodajemy tyle cukru pudru, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję do polania drożdżówek.

Drożdżówki z rabarbarem i lukrem cytrynowym. Puszyste ciasto drożdżowe z cierpkim rabarbarem - czy może być coś pyszniejszego na majowy podwieczorek?

Jeśli lubisz rabarbar zobacz jeszcze przepis na:

Puszyste ciasto z rabarbarem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 22.01.2014 09:15
też takie robię, są bardzo pyszniutkie
artur7 03.06.2013 10:23
fajny pomysl
IZABELA29 01.06.2013 09:36
pyszne bułeczki
ben-ka 31.05.2013 15:48
Jak ja bym zjadła......
Róża1 22.05.2013 22:45
bardzo na czasie przepis:-), właśnie dzisiaj kupiłam świeże drożdże,rabarbar mam w ogródku więc trzeba zabrać się za to drożdżowe, którego tak się boję:-)
Krystyna32 22.05.2013 18:57
ale pyszności
Wiesława1 22.05.2013 18:07
pyszotka:-)
malaczarna23 22.05.2013 08:48
przepyszne drożdżóweczki
Olga_SK 22.05.2013 08:12
robiłam ostatnie takie, ale jestem leniuchem i ciasto wyrabia mi maszyna do pieczenia chleba :P
Pp 21.04.2024 16:07
A mi tm :)
czekoladka_m 22.05.2013 07:45
pycha, idealne na trwający sezon rabarbarowy:)
kasienka23 22.05.2013 07:26
super drożdżóweczki :)
monisia1977 22.05.2013 06:49
super wyglądają
gosia1988 21.05.2013 21:38
super wyglądają i pewnie tak samo smakują
kokoszka
kokoszka 21.05.2013 21:38
super na kolację
joanna30 21.05.2013 21:33
Smakowicie wyglądają :)
iziona 21.05.2013 21:02
Ale cudne drożdżówki
iwi 21.05.2013 21:02
Pycha drożdżówki.
Ola1984 21.05.2013 20:50
Drożdżówki z rabarbarem zawsze znikają u mnie w ekspresowym tempie :) Twoje bardzo smakowicie wyglądają :)
Monika58 21.05.2013 20:48
o, jak ja lubię taką kruszonkę - bułki smaczne
IZABELA29 21.05.2013 20:45
oglądałam dziś fajny program kulinarny na tlc i tam piekli drożdżowe chleby i bułki i tak mi narobili ochoty jak i ty.
Magda24 21.05.2013 20:44
na czasie z takimi dodatkami - pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak