Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką
- sezonowe drożdżówki z rabarbarem
- pyszny lukier cytrynowy
- doskonałe na deser
Kto z nas nie kocha mięciutkich drożdżówek? Te drożdżówki z rabarbarem i kruszonką kochają wszyscy- duzi i mali! Idealnie sprawdzą się do kawki i na drugie śniadanie. Jeśli chcecie możecie do rabarbaru dodać truskawki!
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką - krok po kroku:
Umieść wszystkie składniki na kruszonkę w misce i połącz, aż powstaną grudki. wstaw do lodówki.
Umyte łodygi pokrój na kwadraciki, i posyp cukrem. Odstaw.
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru dodać mąkę (2 łyżki), letnie mleko (ok. 100 mililitrów), wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia, ok. 15 minut w ciepłe miejsce.
Roztop masło. Podgrzej mleko (ma być letnie).
Ucieraj chwilę jajka i żółtka z cukrem, z cukrem z wanilią, solą. Dwa białka lekko ubij - zostaw je do posmarowania drożdżówek.
Dodaj zaczyn. Dodaj mąkę. Po wymieszaniu tych składników powoli dodawaj roztopione masło i mleko.
Ciasto trzeba wyrabiać tak długo aż będzie jednolite i gładkie i będzie odchodziło od łyżki/mieszadła. Ciasto musi być gładkie i błyszczące.
Przełóż wyrobione ciasto do naczynia obsypanego mąką. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować na grubość około 2 cm i za pomocą szklanki wykroić kółka.
Odłożyć wykrojone kółka, a gdy lekko podrosną na środku ułożyć po kilka kawałków pokrojonego rabarbaru (lekko docisnąć w ciasto).
Wykrojone drożdżówki posmaruj białkiem, pokruszyć kruszonkę. Piecz około 25 min w 170 st. Jak drożdżówki się zezłocą, wyjmij i ostudź.
Ostudzone drożdżówki polej lukrem cytrynowym.
Lukier: Do soku, gorącej wody, dodajemy tyle cukru pudru, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję do polania drożdżówek.