Przepis i sposób przygotowania na: Dynia z grilla z sosem pomidorowo-oliwkowym
Dynia z grilla jest bardzo delikatna w smaku, dlatego konieczne jest przygotowanie do niej wyrazistego dressingu. W tym przepisie jest to sos oliwkowo-pomidorowy, o głębokim smaku, który współgra z neutrealnym smakiem dyni. Przed grillowaniem dyni i pokrojeniem jej w łódki, nie zapomnijcie o jej zblanszowaniu - wtedy szybciej się ugrilluje. Ważne jest jej odsączenie z wody, skropienie oliwą i doprawienie przyprawami. Dzięki oliwie dynia nie tylko nie przywrze do rusztu grillowego ale również pokryje ją chrupiąca skorupka.
Sos oliwkowo-pomidorowy:
1. Pokrój drobno cebulę. Obierz ze skóry pomidory i wraz z oliwkami pokrój drobno.
2. Zagotuj ocet z pieprzem, estragonem i pokrojoną drobno cebulą. Mocno zredukuj płyn, uzyskując ilość ok. 1 łyżeczki.
3. Wymieszaj majonez ze zredukowanym octem i gorczycą. Dodaj pomidory i oliwki.
Dynia:
1. Obierz dynię, wydrąż i pokrój w łódki.
2. Zagotuj wodę i blanszuj kawałki dyni przez ok. 4-5 minut. Po odsączeniu, skrop dynię oliwą, posyp przyprawą Warzywa z grilla.
3. Ułóż kawałki dyni na ruszcie i piecz ok. 5 minut z każdej strony.
4. Podawaj z sosem pomidorowo-oliwkowym.