Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowane młode cukinie w sosie jajeczno-cytrynowym
Cukinie dokładnie umyć i osuszyć. Ostrym nożem odkroić końce i z jednej strony wydrążyć miąższ ze środka. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek, dodać cebulę i czosnek, smażyć na złoty kolor i odstawić do wystygnięcia. W misce wymieszać mięso mielone, podsmażoną cebulę i czosnek, ryż, 2 jajka, mleko, miętę, natkę pietruszki, połowę koperku, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszać całą masę. Nafaszerować nią cukinie, lecz nie do pełna, ponieważ podczas gotowania farsz zwiększy swoją objętość. Cukinie przełożyć do szerokiego garnka. W mniejszym garnku zagotować 500 ml wody i dodać sól, sok z 1 cytryny, liście laurowe i niewielką ilość oliwy z oliwek, po czym gotować przez 5 minut. Delikatnie przelać zawartość małego garnka do garnka z cukiniami i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 30 minut. Po tym czasie odcedzić delikatnie powstały bulion, a cukinie trzymać w ciepłym miejscu.
Sos cytrynowo- jajeczny:
W miseczce ubić żółtka z sokiem z dwóch cytryn, dodać jogurt i mąkę kukurydzianą, dokładnie wymieszać i porcjami dodawać gorący bulion. Kiedy zawartości obu garnków się połączą,doprowadzić sos do wrzenia, zdjąć z ognia i przecedzić przez sito. Jeśli to potrzebne, doprawić według smaku. Danie podawać na gorąco polane sosem.