Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowane pomidory szpinakowym koglem-moglem
1. Pomidory umyć, osuszyć, odciąć wierzchy z ogonkiem.
Wydrążyć miąższ uważając by nie uszkodzić ścianek pomidora.
2. Farsz: na rozgrzanym maśle przesmażyć szpinak, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną papryczkę chili.
Doprawić solą i pieprzem,dodać kwaśną śmietanę, dusić do zgęstnięcia.
Szpinak odstawić do wystudzenia.
3. Żółtka utrzeć z cukrem na puch.
Do żółtek dodać wystudzony szpinak, składniki dokładnie wymieszać razem.
4. Farszem napełnić wydrążone pomidory , wierzchy posypać łyżką tartej mozzarelli, umieścić w naczyniu do zapiekania wraz z odciętymi czapeczkami.
5. Piec 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.