Przepis i sposób przygotowania na: Focaccia z sałatką, DS XX odc. 22
Foccacia z sałatką z jarmużu i warzyw to niezwykle kolorowa propozycja lunchowa, śniadaniowa czy obiadowa. Taki włoski chlebek, który charakteryzuje się wyjątkową puszystością i chrupkością sprawdzi się jako baza do kanapek, a także przekąska do samodzielnego podjadania. Dodatek ziół i przypraw, a także świeżych gałązek rozmarynu nada pieczywu wyjątkowego smaku i aromatu. Zobaczcie jak łatwo przygotować foccacię oraz kolorową sałatkę:
Przygotowanie focacci z sałatką:
Mąkę mieszamy z drożdżami i solą, wlewamy wodę. Mieszamy łyżką, aby uzyskać gładkie ciasto. Dodać do ciasta odrobinę oliwy z oliwek. Całość przykryć ściereczką, odstawić do lodówki na 12 godzin. Na blachę układamy papier do pieczenia, wykładamy ciasto i formujemy prostokąt. Przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia.
Na wyrośnięte ciasto wykładamy Czarne oliwki Smak. Całość posypujemy świeżym rozmarynem, przyprawiamy Suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią Prymat i skrapiamy oliwą. Wkładamy do piekarnika na funkcję termoobieg, temperatura 230 stopni, 25 minut.
Świeże pomidory ze skórką kroimy w półplasterki. Cebulę czerwoną kroimy w cienkie piórka. Czosnek drobno siekamy. Do miski wkładamy pokrojone warzywa, wlewamy oliwę wyciskamy sok z cytryny, dodajemy Oregano suszone Prymat.
Na mocno rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy jarmuż, solimy i bardzo krótko obsmażamy. Jarmuż przekładamy do miski, dorzucamy pistację i ser feta pokrojony w kostkę. Sałatkę dokładnie mieszamy.
Gotową focaccię podajemy z sałatką.