Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Farsz

mięso mielone wieprzowe 0,5 kg
kapusta biała pół główki
ryż 0,150 kg
marchew 1 szt
cebula 2 szt
czosnek 3 ząbki
jajko 2 szt
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Bułka tarta klasyczna Prymat pół szklanki
sól i pieprz

sos

bulion 3 l
koncentrat pomidorowy 0,2 kg
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym

Sos
Do bulionu dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy dodajemy paprykę słodką .
Farsz
Ryż gotujemy. Do miski przekładamy mięso mielone, cebule kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę , podsmażamy i przekładamy do mięsa , kapustę oraz marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach i dodajemy do mięsa, dodajemy też wcześniej ugotowany ryż,mieszamy, dodajemy jajka , majeranek i bułkę tartą, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy aż wszystko się połączy , formujemy gołąbki , smażymy na patelni z obu stron . Usmażone gołąbki dodajemy do sosu , dusimy ok 25 minut na wolnym ogniu pod przykryciem . Sos zagęszczamy mąką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 14.04.2017 14:52
pyszny obiad
Renata9 13.04.2017 22:01
Fajne i smaczne gołąbki
MonikaW 13.04.2017 21:53
ja osobiście wolę taką wersję od tradycyjnej

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak