Przepis i sposób przygotowania na: Humus - pasta z ciecierzycy
Kroki postępowania
(Uwaga, bo podwoi swoją objętość.)
Po tym czasie ziarna odcedzić i dokładnie osuszyć.
Gotować (w wodzie z 1/2 łyżeczki sody) do całkowitej miękkości (około 1 h).
(Nie solić wody, ponieważ ciecierzyca będzie twarda!)
Ostudzić.
![Krok 1 - Humus - pasta z ciecierzycy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/humus-pasta-z-ciecierzycy-1-2.jpg)
![Krok 2 - Humus - pasta z ciecierzycy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/humus-pasta-z-ciecierzycy-2-2.jpg)
![Krok 3 - Humus - pasta z ciecierzycy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/humus-pasta-z-ciecierzycy-3-2.jpg)
Całość miksować do uzyskania kremowej konsystencji.
(Jeśli zamiast kremu wychodzi sucha papka - dolać trochę wody i ponownie rozmieszać.)
Doprawić solą i pieprzem.
![Krok 4 - Humus - pasta z ciecierzycy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/humus-pasta-z-ciecierzycy-4-2.jpg)
Gotowy humus można przechowywać w lodówce przez kilka dni.
![Krok 5 - Humus - pasta z ciecierzycy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/humus-pasta-z-ciecierzycy-5-2.jpg)