Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik na kruchym cieście
Kroki postępowania
![Krok 1 - Jabłecznik na kruchym cieście foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/jablecznik-na-kruchym-ciescie5-2.jpg)
Tortownicę o wymiarach 28 cm, wysmarować tłuszczem ( ja piekłam w prodiżu, ale źle było kroić ciasto ) Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, kawałek ciasta na spód tortownicy.
Spód podpiecz w piekarniku (ok. 13 min) w temp. 190 stop.
![Krok 2 - Jabłecznik na kruchym cieście foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/jablecznik-na-kruchym-ciescie6-2.jpg)
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki. Przełożyć jabłka do garnka, przesmażyć. Zdjąc garnek z ognia, wsypać galaretki, dokładnie wymieszać.
Wyłożyć gorące jabłka, na podpieczony spód, przykryć resztą startego ciasta.
![Krok 3 - Jabłecznik na kruchym cieście foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/jablecznik-na-kruchym-ciescie7-2.jpg)
![Krok 4 - Jabłecznik na kruchym cieście foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/jablecznik-na-kruchym-ciescie8-2.jpg)