Przepis i sposób przygotowania na: Jabłkowy paj
Dlaczego warto zrobić paj z jabłkami?
- bo to bardzo szybkie i proste ciasto w zrobieniu;
- można je jeść na ciepło i na zimno;
- świetnie smakuje jeszcze ciepły z lodami i bitą śmietaną;
- możesz dodać do niego orzechy, migdały, skórkę z cytryny;
- bo to pyszny, poprawiający humor deser.
Kroki postępowania
Z mąki, masła szczypty soli cukru i jajka zagniatamy szybko ciasto, dolewając wodę.
![Krok 1 - Jabłkowy paj foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/jablkowy-paj1-2.jpg)
Następnie dzielimy je na dwie części jedną częścią wylepiamy wysmarowaną okrągłą formę tak, aby brzegi również były wylepione.
![Krok 2 - Jabłkowy paj foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/jablkowy-paj2-2.jpg)
Nadzienie: jabłka obieramy ze skórek dzielimy na ósemki wrzucamy do miseczki dodajemy mąkę kukurydzianą oraz cukier trzcinowy i cukier z cynamonem i mieszamy wszystko w miseczce i takim przygotowanym nadzieniem wykładamy na ciasto.
![Krok 3 - Jabłkowy paj foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/jablkowy-paj3-2.jpg)
Resztę ciasta wałkujemy lub palcami rozgniatamy na wierzchu i wkładamy do nagrzanego do 200° piekarnika i pieczemy około 40 minut, aż ciasto zrobi się złociste.
![Krok 4 - Jabłkowy paj foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/jablkowy-paj4-2.jpg)
Moim zdaniem najsmaczniejsze jeszcze ciepłe! Paj z jabłkami najlepiej smakuje na ciepło z lodami waniliowymi i bitą śmietaną. Pycha!
![Krok 5 - Jabłkowy paj foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/jablkowy-paj6-2.jpg)