Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Jak zagęścić sos do gołąbków - przepis

4.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Jak zagęścić sos do gołąbków? Poniżej znajdziecie przepis na pyszny, kremowy i gęsty sos do gołąbków. 

Składniki:

bulion 1,5 szklanki
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
cebula 0,5 sztuki
mąka 2 łyżki
olej 1 łyżka
śmietana 2 łyżki
sól
pieprz
przyprawa do potraw Kucharek

Przepis i sposób przygotowania na: Jak zagęścić sos do gołąbków - przepis

Sposobów na zagęszczenie sosu do gołąbków jest kilka. Ja polecam zrobienie zasmażki z mąki i oleju (można zamienić na margarynę). Przygotowaną zasmażkę należy powoli dodawać do sosu, aby nie powstały grudki. Innym sposobem na zagęszczeniu sosu do gołąbków będzie połączenie wody i mąki, w odpowiednich proporcjach. A jaki jest Wasz ulubiony sposób na zagęszczanie sosu do gołąbków?

Bulion zagotować i dodać koncentrat pomidorowy. Z oleju i mąki zrobić białą zasmażkę i zagęścić sos. Cebulę drobno pokroić i dodać do sosu. Doprawić przyprawami do smaku i dodać śmietanę. Dobrze wymieszać. Podawać z gołąbkami.

Sos do gołąbków ze śmietaną czy bez?

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak