Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Sos do gołąbków ze śmietaną

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Sos do gołąbków ze śmietaną to klasyczny polski sos, który idealnie komponuje się z gołąbkami. Poniżej znajdziesz przepis na ten pyszny sos!

Składniki:

bulion 1 l
margaryna 25 gramów
mąka pszenna 30 gramów
koncentrat pomidorowy 195 gramów
śmietana 18 proc 100 mililitrów
pieprz do smaku
sól do smaku do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sos do gołąbków ze śmietaną

Gotowy sos podawaj gorący, polewając nim gołąbki. Możesz również podać go osobno, aby każdy mógł dodać go do swojego dania według uznania.

Sos do gołąbków ze śmietaną, mocno pomidorowy, to mój ulubiony sposób na podanie tego polskiego dania. 

W garnku rozgrzewamy margarynę i dodajemy koncentrat pomidorowy. Następnie zalewamy to bulionem i gotujemy. Mąkę mieszamy ze śmietaną i dodajemy 3 łyżki gorącego bulionu. Ocieploną śmietanę wlewamy do garnka i gotujemy. Doprawiamy według gustu i gotowe.

Smacznego!

Zobaczcie jak jak zagęścić sos do gołąbków. A jeśli szukacie inne przepisu na sos do gołąbków to w serwisie Doradca Smaku znajdziecie wiele inspiracji. 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Michał2 08.08.2013 14:20
bardzo dobry ten sos mamusi:)
IwonaKa 25.07.2013 11:26
moja mamusia też taki robiła,pycha
Wojt@s
Wojt@s 09.06.2013 22:00
niezłe muszę spróbować
Barbara777 07.06.2013 19:18
Jak mamusi to musi być cudowny, chętnie zrobię:)
Róża1 31.05.2013 18:56
na pewno przepyszny:-)
Renataj 25.05.2013 22:29
Proste i pewnie smaczne - trzeba wypróbować.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak