Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Jesienne risotto

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż do risotto 1 szklanka
dynia 1 szklanka
kurki 1 szklanka
marchewka 2 sztuki
masło klarowane 1 łyżka
wino białe wytrawne 100 ml
bulion warzywny 1 litr
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Jesienne risotto

Kroki postępowania

1
Kurki myjemy, większe grzybki kroimy na drobniejsze kawałki. Dynię obieramy i usuwamy gąbczastą część z pestkami i sam miąższ kroimy w kostkę (powinniśmy mieć mniej więcej 1 szklankę dyni pokrojonej w kostkę). Marchewki po obraniu kroimy w drobną kostkę. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy dynię, marchewkę i kurki. Całość mieszamy i smażymy dosłownie przez kilka chwil
Krok 1 - Jesienne risotto foto
2
Dorzucamy ryż. Smażymy na średnim ogniu jakieś 2 minuty (ciągle mieszając) i dolewamy wino, mieszamy, czekamy aż ryż wchłonie wino i dolewamy wtedy trochę gorącego bulionu (mniej więcej łyżkę wazową).
Krok 2 - Jesienne risotto foto
3
Znowu mieszamy, czekamy aż ryż wchłonie płyn i dolewamy kolejną porcję bulionu, robimy tak do momentu aż ryż będzie miękki. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 3 - Jesienne risotto foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 27.10.2014 08:51
świetne połaczenie
ada.la 26.10.2014 22:10
pyszne danie
RenataZ-et 26.10.2014 21:10
super risotto!
Iwusia 26.10.2014 20:56
smakowicie się zapowiada
norweska20 26.10.2014 20:29
same smaczne składniki
IlonaAlbertos 26.10.2014 20:22
Mogłoby mi zasmakować.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak