Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Jogurtowe ciasto z owocami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

margaryna 20 dag
cukier 1 szklanka o pojemności 250 ml
jajko 2 jajka
jogurt naturalny 1 szklanka o pojemności 250 ml
mąka tortowa 2 2/3 szklanki o pojemności 250 ml
budyń śmietankowy 2 opakowania
proszek do pieczenia 3 łyżeczki

Dodatkowo

maliny świeże 20 dag
borówki

lukier

cukier puder 3/4 szklanki
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Jogurtowe ciasto z owocami

Margarynę utrzeć z cukrem w trakcie ucierania dodawać po jednym całym jajku. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem budyniowym oraz proszkiem do pieczenia. Sypkie składniki dodawać na zmianę z jogurtem do miski z utartą masą margarynowej i cały czas ucierać na małych obrotach robota. Ciasto po przygotowaniu jest dosyć geste.
Formę do pieczenia (33cm na 23cm) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyścielić na dnie papierem do pieczenia, następnie wyłożyć do niej całe ciasto, wyrównać i na wierzchu ułożyć dość gęsto maliny.
Pieczemy w temp. 180st do 45-50 min.
Cukier puder utrzeć do białości z niewielką ilością soku cytrynowego lub wody jeśli nie mamy ochoty na kwaśny lukier. Lukier ma mieć konsystencję gęstej śmietany i tak przygotowanym lukrem polewamy upieczone i wystudzone ciasto na wierzchu układamy borówki, odstawiamy do zastygnięcia lukru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 17.09.2017 00:07
Pyszne w sam raz do kawusi;)
jejkuchnia 16.09.2017 06:53
Pyszne do kawki. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak